הסרת כתמים - טיפים מועילים
מערכת ישיבה (סלון) הינו פריט הנמצא בשימוש יומיומי כמו שאר הפריטים בחיינו (למשל: חולצה, גרביים, רכב וכו’), הדורשים גם תכנון תחזוקתי מסודר כמו: כביסה לאחר שימוש או הכנסת הרכב למוסך במועד הטיפול, ולא רק כאשר הרכב נתקע וכיו”ב.. זהו ההבדל בין תחזוקה לבין ניקיון יסודי. מכאן נוכל להבין שעל מנת להשיג תוצאה של מערכת ישיבה (סלון) נקיה ונעימה לאורך שנים עלינו לחלק את התהלך לשני חלקים: (1) טיפול תחזוקתי שוטף בכל שבוע ו- (2) טיפול ייסודי תקופתי אחת לשנתיים על ידי חברת ניקוי ספות.
הסרת כתמים מספת בד
לכלוך מוצק: חול, אבק, שערות, שאריות אוכל וכו’… הטיפול הוא תחזוקתי שוטף בכל שבוע, הפעולה כוללת שאיבה יבשה בעזרת שואב אבק סטנדרטי. הסרת כתמים אינו בא כאן לידי ביטוי.
הסרת כתמים נקודתיים: נוזלים שנשפכים על הספה במהלך השימוש כמו: כתמי אוכל ושתייה, פליטות של תינוקות, גריז, סימני עיתון, טושים, מסטיק, דיו, יין, דם והרשימה עוד ארוכה ומגוונת.. זהו למעשה סוג הלכלוך הנפוץ ביותר והטיפול הוא תחזוקתי מיידי. עלינו לקחת בחשבון כי לתוצאת הניקוי ישנם משפיעים רבים ופעולות של עשה ואל תעשה.
אל תעשה כל פעולה על הבד מבלי שעבדת על פי הנחיות של גורם מומחה או הוראות ניקוי מפורשות. עבודה עם חומרים וטכניקת הסרת כתמים מתוך שיקול דעת אישי יכול להביא לנזק בלתי הפיך בבד כמו: ירידת צבע, פגיעה בהרכב הפיזי של הסיב ולסימן קבוע, נשירת שיער הקטיפה באזור הכתם וכו’. לכן תמיד עבוד לפי הנחיות הספק או הוראות המפורשות של יצרן חומר הניקוי המומלץ. לכולנו יש שיטות סבתא בנושא הסרת כתמים. בדור של הבדים המתוחכמים שלנו לא כדאי לנסות אותם.
אל תבריש את הספה עם כל סוג של מברשת או כרית פלא. ההברשה יכולה לפרום את הטקסטורה של הבד ואף להוריד את שכבת הקטיפה העדינה.
אל תכבס את הבד על דעת עצמך במכונת כביסה. אם הבד הינו כביס עבוד על פי הנחיות היצרן, ישנה סכנה של התכווצות, ירידה בגוון הצבע בגלל המלבינים שיש באבקות כביסה ולכן הצבע של הכריות יהיה שונה מצבע הבד בגוף.
אל תחדיר חומרי ניקוי אל תוך מערכת הישיבה. במידה ומשתמשים בחומר ניקוי יש לדאוג, כי כל חומר הניקוי שהוכנס בצורת קצף או נוזל ייצא החוצה. אחרת החומר, לאחר שיתייבש יהיה דביק ויתחיל לעבוד כמו מלכודת גדולה של לכלוך, למי שיישב על הסלון, הבד ידביק ממנו את כל השומנים והזיעה ותוך זמן קצר המערכת תקבל גוון אפרפר.
הסרת כתמים - זהה את סוג הבד עליו הכתם
לסוג הבד ישנו השפעה כיצד יעבוד הסרת כתמים על הבד. אנו מבחינים ברמה של מקור הסיב:
סיבים מהחי / מהצומח – כותנה, פשתן, סיזל מהצומח או צמר ומשי מהחי. מטבע הדברים סיבים אלו נושאים תכונות של ספיגות ולכן ישנו סיכוי גבוה כי הכתם ייספג אל תוך הסיב ויקשה על הורדתו (אם בכלל). מומלץ לסגור את הסיב באמצעות חומרים נגד כתמים הקיימים בשוק, זה יקל על אופן הסרת כתמים.
סיבים סינתטיים – פוליאסטר, ניילון, פוליפרופילן, אקרילן וכו’. סיבים אלו אטומים בפני נוזלים(כמו בגד ים) ולכן קל יותר לבצע הסרת כתמים. כיום קיימים בדים סינתטיים במגוון רחב המדמים את המראה של הסיבים הטבעיים.
חומרי הניקיון הנמצאים במרכול לרשות הצרכן מוגדרים ככללים-אוניברסאליים (Universals), מאחר והיצרן לא יודע את מרכיבי הכתם והבד האפקטיביות שלהם בינונית עד נמוכה. החומרים הנמצאים לרשות מנקי ריפודים מקצועי מוגדרים כמקצועיים (Professionals), חומרים אלו מבצעים פעולה מכוונת-ספציפית בתחום הסרת כתמים ומטפלים בכתם ספציפי מסוג הבד הספציפי, ודורשים הדרכה לפני השימוש.
להלן הפעולות שיש לעשות - הסרת כתמים
- זהה את מקור הכתם וסוג הבד, כפי שפורט לעיל. אם מדובר בכתם על בסיס מים או הפרשת גוף, שים מעט מים נקיים על הכתם על מנת לאזן את רמת החומציות והמשך לשלב הבא. במידה וכמויות גדולות של נוזלים נשפכו על הבד כמו: קפה, קולה, תה, שתן וכו’ , יש ראשית לספוג את האזור בעזרת מגבת לבנה ויבשה, לפני שניגשים להסרת הכתם. אם מדובר בכתם משמן סינתטי אל תנסה להוריד את הכתב והתייעץ בחברת ניקיון מקצועית.
- בכדי להצליח בתהליך הסרת כתמים הצטייד במגבת מכותנה לבנה, הרטב חלק ממנה במים פושרים והוסף מעט נוזל כלים על המגבת.
- בדוק במקום נסתר (מאחורי הספה), כי נוזל הכלים אינו מזיק לבד ואינו מוריד צבע. החזק את המגבת עם החומר כ- 30 שניות על אזור הכתם, אם אין סימני צבע המשך לשלב הבא. אך אם יש סימני צבע על המגבת, עצור את תהליך הסרת כתמים ופנה למומחה להורדת הכתם.
- נגב בעדינות את אזור הכתם בסיבוב עם כיוון השעון מחוץ לכתם אל תוכו, כך שלא תהיה תנועה של פיזור הכתם אלא של מירכוז הכתם אל תוכו.
- זהה שהכתם עובר למגבת והמשך בפעולה.
- לבסוף נגב בעזרת החלק היבש של המגבת את האזור.
- ניתן לייבש לאחר הניקוי בעזרת מייבש שיער באוויר פושר ולבדוק שאכן פעולת הסרת כתמים בוצעה בהצלחה והכתם ירד.